Psykologi Aku Kopakkala nousi vuonna 2014 julkisuuteen kritisoimalla julkisesti masennuslääkkeitä, niiden tehottomuutta sekä niiden aiheuttamia ikäviä vieroitusoireita.

Olen itse useaan otteeseen burnoutin työssä kärsinyt, ihmissuhteet ovat olleet yhtä helvettiä ja monenasteiset masennustilat ovat valitettavan tuttuja.

Olen lähes kaikki masennuslääkkeet läpi käynyt. En toki siis kaikkia, mutta uskaltaisin sanoa, että jokaista niissä vaikuttavia lääkeaineita olen kokeillut ja uskallan vahvasti yhtyä Aku Kopakkalaan mielipiteisiin.

Tosin olen henkilökohtaisesti vahvasti sitä mieltä, että masennustiloja on erilaisia eikä nämä lääkkeet pure kuin joihikin masennustapauksiin kunnolla ja useissa tapauksissa positiivinen vaikutus on hyvin vähäinen ja useissa tapauksissa voidaan painua entistä syvempiin vesiin.

Kun otetaan huomioon eri lääkkeiden aiheuttamat lukuisat sivuvaikutukset, sekä myöhemmin esiintyvät vieroitusoireet voidaan puhua erittäin vaarallisista lääkeaineista. Näin ollen on kritisoitava lääkäreiden tapaa määrätä ks. lääkkeitä liian heppoisin perustein. Usein määrätään lääkkeet, vaikka oikea ja paras tapa olisi hoitaa potilasta terapialla.

Lääkkeiden yleisimpiä sivuvaikutuksia on painonnousu, joka voi masennuksesta kärsivälle potilaalle olla kova paikka. Jokainenhan me tiedämme kuinka paljon itsetuntomme kohoaa, jos saamme 10 kiloakin laihdutettua. Sama tapahtuu myös toisinpäin eli ihmisen lihoessa 10 kiloakin, niin se ilman muuta synkistää niitä mustia sävyjä, joita päässämme masennuksen hetkellä pyörii. Siihen kun lisäämme vielä seksuaalipuolen ongelmat, joka on toinen erittäin yleinen masennuslääkkeiden aiheuttama sivuvaikutus, niin lähtee elämästä sekin hetkellinen ilo.

Joidenkin lääkkeiden sivuvaikutus on kiristyneet hermot, mikä useimmiten voi johtaa tiuskimiseen, jopa raivostumiseen yllättävänkin pienistä asioista. Olen melkoisen rauhallinen ihminen perusluonteeltani, joten minulla tiuskimista on tapahtunut harvoin, mutta jos mietitään henkilöä, joka on muutenkin hyvin temperamenttinen voi vaikutukset olla erittäin ikäviä. Mahdollisesti yhdistettynä alkoholiin jopa järkyttäviä. Syystäkin alkoholin käyttöä suositellaan välttämään lääkehoidon aikana.

Toki on olemassa ihmisiä, joiden mieliala on selvästi parantunut masennuslääkkeillä ilman yllä mainittuja sivuvaikutuksia, mutta valitettavasti se on harvinaista. Masennus voi hellittää, mutta yleensä nousee myös paino eikä seksi kiinnosta. Tämä on parisuhteissa eläville ihmisille todella vaikeaa aikaa. Jos toisen halut ovat kunnossa, niin voi tulla aikamoinen kriisi, jos seksi häipyy kokonaan parisuhteesta eikä mahdollinen tästä johtuva ero ole masennusta kärsivälle helppo juttu, petetyksi tulemisesta puhumattakaan.

Jos masentuneen tila ei ole ns. "itsemurha" tasolla, niin masennuslääkkeiden määräämistä ja niiden aloittamista olisi mielestäni syytä siirtää/välttää vaan aloittaa psykoterapialla ja sairauslomalla.